איתמר הראל
פרס קריל 2024
האונ' העברית בירושלים
איתמר הראל
שייכות בעת הענקת הפרס:
האוניברסיטה העברית בירושלים
הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע,
המכון למדעי החיים ע"ש אלכסנדר סילברמן, המחלקה לגנטיקה
נימוק למתן הפרס:
"על עבודתו פורצת הדרך בפיתוח מודל ייחודי וזיהוי פעילות חלבונים הקשורים בתהליך ההזדקנות"
תוחלת החיים עלתה משמעותית במרוצת המאה ה-20, ועמה עלה גם שיעורן של מחלות הזיקנה. עם הגיל מתפתחות תופעות פיזיות כגון התנוונות תאים, נזקי די-אן-אי, היחלשות מערכת החיסון ותקלות בקיפול חלבונים הפוגעות במבנה שלהם. כל אלה מובילים למחלות, ולפגיעה בבריאות הפיזית והנפשית.
ד”ר איתמר הראל חוקר את הביולוגיה של ההזדקנות בבעלי חוליות, ושואל מדוע זכרים ונקבות חשופים לעיתים למחלות זקנה שונות, וכיצד מינים שונים של בעלי חיים מזדקנים בקצב כל כך אחר אחד מהשני. הוא חקר דג מסוג African turquoise killifish ופיתח מודל חדשני המאפשר לחקור איך אורגניזם מזדקן ואת הגנטיקה מאחורי מחלות זקנה בצורה יעילה, מהירה וזולה. הקילי-פיש מהווה מודל נוח לחקר זקנה מכיוון שמצד אחד הוא בעל חוליות, ומכיל את כל האיברים והגנים שיש לנו, ומצד שני הוא קטן ומשך החיים שלו הוא הקצר ביותר מכל בעלי החוליות שניתן לגדל במעבדה. באמצעות מודל זה בוחן ד"ר הראל מניפולציות שעשויות להשפיע על קצב ההזדקנות ולדחות מחלות הרסניות תלויות-גיל.
מחלות רבות הקשורות לזקנה כגון פרקינסון ואלצהיימר נגרמות מתקלות בקיפול החלבונים. ד”ר הראל זיהה מספר חלבונים שקיפולם נפגע עם הגיל, עוברים אגרגציה מוגברת ומתנהגים כמו פריונים (חלבונים מידבקים) ויכולים להדביק חלבונים נוספים ולפגוע בקיפולם התקין. בנוסף, זיהה ד”ר הראל מספר מנגנונים חדשים המשפיעים על קצב ההזדקנות, באופן שונה בין זכרים ונקבות. לדוגמא, הראל גילה לאחרונה קשר סבוך בין מערכת הרבייה לתוחלת החיים, ומצא כי שינויים מסוימים בתאי המין (זרע וביצית) יכולים להשפיע על האורגניזם כולו ולגרום להארכת חיי הזכרים, בעוד שבנקבות הם מגבירים תיקון נזקים בדי-אן-אי. מחקרים אלה מסייעים בפיתוח אסטרטגיות חדשות לעצירה או עיכוב של תהליך ההזדקנות.
ד”ר איתמר הראל הוא בוגר תואר ראשון מאוניברסיטת בן-גוריון בביולוגיה, תואר דוקטור ממכון ויצמן למדע, ופוסט-דוקטורט באוניברסיטת סטנפורד. כיום הוא מרצה בכיר בפקולטה למתמטיקה ומדעי הטבע באוניברסיטה העברית בירושלים.