עירית גת-ויקס
פרס קריל 2014
אוניברסיטת תל-אביב
ד"ר עירית גת-ויקס (Dr. Irit Gat-Viks)
תחומי מחקר: גנטיקה חישובית
דר' עירית גת-ויקס היא ביולוגית חישובית שהצטרפה בשנת 2011 למחלקה לחקר התא ואימונולוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל-אביב. במעבדתה, היא מפתחת אלגוריתמים חישוביים המבוססים על ידע מסטטיסטיקה וממדעי המחשב, על מנת לפתור בעיות סבוכות בתחום הגנטיקה.
עבור מחלות כגון סכרת ומחלות לב, עדיין לא ידוע מהם השינויים הגנטיים הקורים בתוך רצף ה-DNA וגורמים להיווצרות המחלה. איזה שינויים גנטיים גורמים להיווצרות מחלה? האם שינוי אחד או יותר דרוש בו זמנית להיווצרות מחלה? האם שינויים גנטיים בלבד קובעים את המחלה, או שמעורבות סיבות נוספות, כגון תזונה, חשיפה לגורמים מחוללי מחלות (כגון בקטריות ווירוסים), ופעילות גופנית? מהו החלק היחסי בסיכוי להיווצרות מחלה שנקבע ע"י גורמים גנטיים, ומהו החלק שנקבע ע"י גורמים התנהגותיים וסביבתיים?
בעבר חוקרים השתמשו בנתונים גנטיים ובנתונים פיזיולוגים על המחלה על מנת לנסות ולענות על שאלות אלו, ללא שימוש בנתונים מולקולאריים. השימוש בנתונים מולקולאריים לא התאפשר בשל מגבלות טכנולוגיות שונות.
בשנים האחרונות התפתחו שיטות טכנולוגיות מתקדמות אשר מאפשרות למדוד נתונים מולקולאריים באופן רחב היקף, כלומר למדוד בו זמנית אלפי ועשרות אלפי נתונים מולקולאריים שונים מאותו אדם. כמו-כן ניתן לבצע מדידות כאלו באוכלוסיה גדולה של אנשים. שיטות אלו מהוות מפתח לשיפור יכולת ההבנה של הגורמים הגנטיים במחלות. לדוגמא, עתה ניתן לאסוף שלושה סוגים של נתונים בו זמנית: נתונים גנטיים, נתונים פיזיולוגים, ונתונים מולקולאריים רחבי היקף.
בשיטות חישוביות אשר פותחו לאחרונה במעבדה של דר' גת-ויקס, המשלבות אינפורמציה משלושת סוגי הנתונים, הצליחו למצוא גן חשוב (הקרוי RGS16) המשפיע על התגובה לוירוסים (כדוגמאת וירוס השפעת). החשיבות של גן זה באה לידי ביטוי בתאים של מערכת החיסון, ומכיוון שהוא פעיל רק בתאים אלו, מדענים לא הצליחו עד כה לגלות את חשיבותו.
המחקר של דר' גת-ויקס מאפשר הבנה עמוקה יותר של השינויים הגנטיים הגורמים למחלות. הבנה כזו תאפשר בעתיד רפואה אישית המשלבת איבחון מוקדם וטיפול אישי לכל מטופל/ת בהתאם לרקע הגנטי הפרטי שלו.