רועי ירושלמי
פרס קריל 2014
האונ' העברית בירושלים
ד"ר רועי ירושלמי (Dr. Roie Yerushalmi)
תחומי מחקר: תכנון מולקולרי של אבני בניין ננומטריות
תמצית מחקר: תכנון מולקולארי של אבני בנין ננומטריות לניצול אנרגית אור
ד"ר רועי ירושלמי, מרצה בכיר במכון לכימיה וחבר המרכז לננו-מדע וננו-טכנולוגיה ע"ש משפחת הארווי מ' קרוגר באוניברסיטה העברית בירושלים.
האור המגיע אלינו מהשמש יכול לספק את צרכי האנרגיה של כדור הארץ אם נשכיל לפתח את הטכנולוגיה המתאימה. ההבנה כי שימוש באנרגית שמש צפוי להשפיע על סביבתנו מבחינה אקולוגית, טכנולוגית ותרבותית הובילה לעיסוק אינטנסיבי במחקר ופיתוח של התחום. למרות ההתקדמות המשמעותית של יכולותינו בתחום זה קיימים עדיין אתגרים בסיסיים משמעותיים בדרך לשימוש נרחב, נקי, ובר-קיימא. אחד האתגרים הללו הוא פיתוח "דלקים ירוקים": חומרים המסוגלים להמיר את אנרגית האור לאנרגיה כימית,לאגור אותה ולשחרר אותה לשימוש ע"פ הצורך וכל זאת בצורה נקייה וידידותית לאדם ולסביבה. תרכובות מפתח בתהליך האגירה והשחרור המבוקר של האנרגיה הם זרזים כימיים. רוב הזרזים שפותחו בעבר אינם מתאימים לשימוש נרחב בשל רעילותם או מכיוון שהחומרים המרכיבים אותם אינם מצויים בשפע על פני כדור הארץ. ההתקדמות המרשימה במדע החומרים של השנים האחרונות מאפשרת לנו לתכנן זרזים יעילים על ידי מעבר לעולם הננומטרי: לדוגמא, פלטינה שהיא "מתכת אצילה" ואינה נוטה להתרכב ולהגיב עם חומרים אחרים בשל יציבות המבנה האלקטרוני שלה, משנה את אופיה כאשר מעצבים אותה לחלקיקים בגדלים של אלפית המליונית המטר (ננו-מטר) והופכת פעילה ביותר. כיום חלקיקי פלטינה ננומטרים משמשים כזרזים כימיים במגוון תגובות הקשורות במעגל ההמרה האגירה והשחרור של אנרגיה. כלומר, שינוי בממדיות החומר מאפשר לעצב מחדש את התכונות הכימיות של החומרים. היבט נוסף החשוב ליצירת זרזים מבוססי אבני בנין ננומטריות הינו
תכנון פני השטח של החומר, שם מתרחשות התגובות הכימיות.
נושאי המחקר במעבדתו של רועי באוניברסיטה העברית בירושלים מתמקדים בהבנה, פיתוח ויישום של כימית פני שטח במבנים ננומטריים ואינטראקציה של אור עם אבני בנין ננומטריות. הבנת רחבה של תכונות החומר והתהליכים הייחודיים במימדים הננומטריים צפויה לאפשר שימוש באנרגית האור על ידי יצירת זרזים יעילים המבוססים על חומרים ידידותיים לסביבה.
פעילות המחקר במעבדתו ממומנת מקרנות מחקר תחרותיות כגון מועצת המחקר של האיחוד האירופי (ERC), (HFSP) Human Frontier Science Program, הקרן הלאומית למדע (ISF), משרד המדע והטכנולוגיה (MOST).
רועי סיים את לימודיו לתואר ראשון בכימיה מאוניברסית תל-אביב (בהצטיינות) והמשיך את לימודיו לתואר שני (בהצטיינות) ודוקטורט במכון ויצמן למדע. בשנת 2005 רועי סיים דוקטורט בנושא "מערכות מולקולאריות לחקר תהליכים ביולוגיים וכימיים יסודיים"בהנחייתו של פרופסור אביגדור שרץ וזכה בפרס ג'ון פ. קנדי עבור תיזת הדוקטורט.
בשנת 2008 רועי הצטרף לסגל המכון לכימיה באוניברסיטה העברית בירושלים לאחר שובו מתקופת בתר-דוקטורט באוניברסיטת הרווארד ואוניברסיטת קליפורניה-בברקלי במהלכה התמחה ופיתח שיטות ייחודיות לשליטה בהרכב כימי, תכונות חשמליות ומיקום של מבנים בעלי מימדים ננומטריים.
עבודותיו מתפרסמות בעיתונים מדעיים מובילים כגון:Nature Materials, Journal of the American Chemical Society, Angewandte Chemie, Nano Letters, ACS Nano,, ועוד.