יואב ליבנה
פרס קריל 2024
מכון ויצמן
יואב ליבנה
שייכות בעת הענקת הפרס:
מכון ויצמן למדע
המחלקה למדעי המוח, הפקולטה לביולוגיה
נימוק למתן הפרס:
"על תרומות משמעותיות בהבנת המנגנונים התאיים והמעגלים העצביים העומדים בבסיס פעילות האינסולה, וההשלכות של פגיעה במנגנונים אלו על התפתחות מחלות נפש, הפרעות אכילה, חרדות ודיכאון"
הגוף והמוח מקיימים ביניהם דו-שיח מתמשך, המבוסס על חישה פנימית של מצבי הגוף. ד"ר יואב ליבנה חוקר את האופן שבו המוח תופס אותות גופניים שונים – מדופק וטמפרטורה ועד רעב, צמא, עייפות ועוררות – ואיך עלולה תקשורת זו להשתבש, מה שעלול להוביל לתפקוד בריאותי לקוי.
האונה האינסולרית (האינסולה) מתפרשת על פני שתי ההמיספרות של המוח וממלאה תפקיד מרכזי בפירוש ובעיבוד אותות חושיים שמקורם בגוף. האינסולה משמשת מרכז לתיווך התנהגויות הקשורות לאופן בו המוח חש את מצבי הגוף – תהליך המכונה "אינטרוספציה". באמצעות אינטרוספציה, האינסולה מאפשרת לנו לחוש בעייפות וערנות, רעב ושובע, חום או קור, ומאפשרת לקשר את התחושות הללו לרגשות, ואולי אף מסייעת לתודעה ולמודעות העצמית. האינסולה מסייעת להניע אותנו לאכול, לישון, להיות מעורבים, לברוח, להסתתר או להירגע.
ד"ר ליבנה חוקר את המנגנונים התאיים ואת והמעגלים העצביים העומדים בבסיס פעילות האינסולה. תגליותיו מסייעות להבין כיצד תקלות בתפקודה ובאינטרוספציה תורמות למחלות נפש הנעות מהפרעות אכילה דרך חרדות ועד דיכאון. הבנה של המנגנונים המעורבים בתהליכים אלו עשויה לתרום לפיתוח טיפולים רפואיים עתידיים. בעבודתו משלב ד"ר ליבנה מחקר טרום-קליני במודלים של מחלות בעלי חיים, במחקר בסיסי ברמת התא והמעגל העצבי, תוך שימוש בכלים אופטיים ואופטוגנטיים חדשניים. הדבר מאפשר, בין השאר, לחשוף את המעגלים העצביים של הרעב והצמא אשר מגבירים את תגובת קליפת המוח לאותות מזון ומים, למשל בפרסומות טלויזיה.
ד"ר ליבנה נולד בסן פרנסיסקו שבארה"ב, סיים את לימודי הדוקטורט באוניברסיטה העברית בירושלים, ופוסט-דוקטורט במרכז הרפואי "בית ישראל דיקונס" בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד בבוסטון. כיום הוא מכהן כחוקר במכון ויצמן למדע.