יסמין מרוז

פרס קריל 2020
אוניברסיטת תל אביב

יסמין מרוז (Yasmine Meroz)

 

 

זכתה בפרס קריל עבור מחקריה פורצי הדרך, באמצעות כלים פיזיקליים ומודלים מתמטיים, בהתנהגות צמחים.

 

 

יסמין מרוז היא בעלת רקע בינתחומי יוצא דופן – בפיזיקה, מתמטיקה, כימיה, ביואינפורמטיקה, תהליכים סטוכסטיים ומדעי הצמח. עבודותיה האחרונות  מתמקדות בפיזיקה של מערכות גידול. מרוז חוקרת תהליכים התנהגותיים בצמחים כגון קבלת החלטות, זיכרון והתנהגות קולקטיבית. הניסויים נבנים על בסיס הרעיון שתגובות התנהגותיות בצמחים מתבטאות בדינמיקת הצמיחה שלהם.

 

לדבריה "עץ לא יכול לברוח מתוקפים, הוא לא יכול לחפש אוכל במקום אחר, הוא תקוע שם, זה מה יש. ובכל זאת, אנחנו רואים שיש הרבה עצים בני 500 שנה אז הם כנראה עושים משהו נכון".

 

במעבדתה עוקבת מרוז אחר התנועה של הצמח כולו כתגובה לגירויים מבוקרים (לדוגמא אור וכבידה). מרוז משתמשת במודלים מתמטיים כדי להסיק מהדינמיקה של הצמיחה על התהליכים המעורבים. השילוב של כלים פיזיקליים, מודלים מתמטיים וניסויים ביולוגיים, טומן בחובו פוטנציאל להבנות חדשות  על התנהגות צמחים, מרמת התא הבודד ועד לצמח שלם, ואף קבוצות צמחים גדולות. מודלים מתמטיים אלו תורמים רבות להבנת התופעה של זיכרון בצמחים, ויכולתם של הצמחים בקבלת ההחלטות.

 

מרוז פועלת בשיתוף פעולה עם תשע מעבדות במיזם ה- ”GrowBot“  מרחבי אירופה כאשר המטרה המשותפת היא אחת: לפתח את הרובוט הצומח הראשון. רובוט הפועל בדומה לצמח מטפס ומסוגל לתפקד ולשרוד בתנאי שטח מורכבים, מאזורים מוכי אסון כמו רעידות אדמה ועד מרחבים דמיוניים כמו החלל החיצון או סביבה של כור אטומי. "צמחים מטפסים יודעים לחפש מה הדרך הכי יעילה להגיע למעלה. אם בונים רובוט בעזרת אותם אלגוריתמים, ייתכן ויהיה ניתן לייצר רובוט שזורקים לתחתית הריסות בית שנהרס ברעש אדמה, ואז הוא גדל ומחפש ניצולים". המחקר נמצא בראשית דרכו וכבר הניב  ממצאים ראשוניים

זוכי פרס קריל

// order posts by year $posts_by_year;