נטע רגב-רוצקי

פרס קריל 2019
מכון ויצמן למדע

נטע רגב-רוצקי (Neta Regev-Rudzki)

"לפני כמה שנים בשעה 20:40 בחדר מיקרוסקופים חשוך בעיר מלבורן, היה רגע שבו זיהיתי תוצאות ברורות שהוכיחו היפותזה שהאמנתי בה שקיימת תופעת התקשורת במלריה, למרות שנתקלתי בהמון התנגדות רעיונית מהסביבה. זה היה רגע מדהים."!

זכתה בפרס קריל על מחקרה בנושא חקר מנגנוני תקשורת תאית של טפיל המלריה.

מדי יום מתים כאלף ילדים ברחבי העולם בשל הדבקה בטפיל )פרזיט( המלריה, ועדיין לא פותח חיסון יעיל למחלה. לטפיל )חד תא, גדול יותר מחיידק( הקטלני יש מחזור חיים מרתק ומאוד מורכב והוא יודע לחיות בשתי סביבות מאכסן שונות: יתושה ובאדם.

במחקר שלנו גילינו שהטפילים החבויים עמוק בתוך תאי הדם האנושיים, מסוגלים "לדבר" אחד עם השני, ולשלוח חומרים מתא לתא. מצאנו שהטפילים מתקשרים באמצעות "חבילות קטנות" שהם שולחים החוצה ומעבירים בין תאים. בתוך החבילות )בועיות( מסתתר מטען של חלבונים, חומר תורשתי )למשל דנא( שהטפיל שולח כדי לתאם פעולות עם שאר "חבריו" הפולשים. היום אנחנו יודעים שהטפיל גם משגר את החבילות האלו לתאי מערכת החיסון שלנו כפעולת הסחה, שנועדו לבלבל את מערכת החיסון. במעבדה שלי במכון ויצמן אנחנו חוקרים את נושא התקשורת הבין תאית ומאמינים שכדי להילחם במלריה חייבים להמשיך ולחקור את הביולוגיה של מחולל המחלות הקטלני הזה.

זוכי פרס קריל

// order posts by year $posts_by_year;