עידו עמית

פרס קריל 2015
מכון ויצמן למדע 

עידו עמית (Ido Amit)

שם המחקר:
הקידוד של מערכת החיסון בגנום.

ד"ר עידו עמית, חוקר במחלקה האימונולוגית במכון וייצמן למדע, נולד בקיבוץ חצור. למד לתואר ראשון ושני במדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, וקיבל דוקטורט ממכון וייצמן למדע ב-2007. המשיך לפוסט דוקטורט באוניברסיטת הארווארד ובמכון הטכנולוגי MIT, וחזר למכון וייצמן, למחלקה לאימונולוגיה בשנת 2011.

המחקר של ד"ר עמית מכוון להבנת המנגנונים שממקודדים פונקציות רגולציה מורכבות בגנום האנושי, עם דגש על התמיינות מערכת הדם(haematopoiesis)ותגובות חיסוניות. ד"ר עמית עושה שימוש בעקרונות של גנומיקה מתקדמת, ביולוגיה מולקולרית, מדעי מחשב והנדסה רפואית במטרה לזהות עקרונות יסוד של תפקוד הגנום ומנגנוניהרגולציה שלו, וכיצד הם ישפיעו על התפתחותהדם ומערכתהחיסון. המחקר שלו, הוא מקווה, יסייע לגשר על הפער בין ההבנה שלנו של הגנום של הפרט ובין ההשלכות הפיזיולוגיות שלו בבריאות ובחולי.לתאי הגזע בדם יש את הפוטנציאל להפוך לכל סוג של תא דם, בין אם תא דם אדוםהנושא חמצן, או אחד מהסוגים הרבים של תאי דם לבנים של מערכת החיסון, המסייעים להילחם בזיהומים.איך בדיוק נקבע גורלם של תאי גזע אלה?ממצאים ראשוניים של הקבוצה שלו מתחילים לעצב מחדש את ההבנה הקונבנציונלית על הדרך בה מתקבלתההחלטהעל גורל תאי הגזע בדם הודות לטכניקות מהפכניות חדשותשהם פיתחו לקידוד תא בודד וניתוח אפי גנטי של תאים.הבנת המנגנונים האפיגנטיים (השפעות סביבתיות אחרות מאשר גנטיקה) של גורל התא יכולה להוות תשתית למחקר בסיסי והינה בעלת חשיבות קלינית ויכולה להוביל להבנת המנגנונים המולקולריים של מחלות רבות, כולל הפרעותבמערכת החיסון והפרעות נוירולוגיות, לוקמיה, ועוד.
קבוצת המחקר שלו פרסמה לאחרונהמספר פרסומים מדעיים בעיתונים מובילים(Science,Cellת nature) המאתגרים את הידע הקייםעל אזורי רגולציה בגנום.ד"ר עמית משתמש בטכנולוגיות וגישות מתקדמות לפצוח קוד הרגולציה על מנת לזהות אילו אותיות בגנום שלנו הינן בעלותחשיבות, וכיצד הן משפיעות על הרגישות האישית שלנו למחלות.מודלים כאלה יקדמו שיטות טיפול מותאמות אישית המבוססות על הגנום של פרט.

ד"ר עמית זכה בפרסים רבים ובינהם פרס ג'ון קנדי מבית הספר למוסמכים פיינברג של מכון ויצמן למדע (2007), פרס מלגת קלייר ועמנואל ג 'רוזנבלט (2009), פרס Human Frontiers Science Program (2008-2011), ופרס ביכורה של הקרן הלאומית למדע. הוא זכה גם במלגה של קרן יגאל אלון recipient of a Starting Scientist Award, and European Research Council, (2012) and an EMBO Young investigator Award (2013).

זוכי פרס קריל

// order posts by year $posts_by_year;