
ג'וזף צ'אט
זוכה פרס וולף בכימיה 1981

ועדת הפרס בכימיה לשנת תשמ'א- 1981 החליטה להעניקו למדען:
ג'וזף צ'אט (Joseph Chatt)
אוניברסיטת סוסקס
ברייטון, סוסקס, בריטניה
"על תרומות חלוציות ויסודיות לכימיה סינתטית של מתכות המעבר, ובמיוחד להכנת הידרידים של מתכות המעבר וקומפלקסים של חנקן."
עבודותיו של פרופסור ג'וזף צ'אט מהוות תרומה בעלת חשיבות לכימיה האורגנית המודרנית. עבודתו משמשת כאבן יסוד לחלק גדול מן הכימיה של מתכות המעבר ב-35 השנים האחרונות, ושמו קשור במיוחד בשימוש של פוספינים שלישוניים כליגנדים ובריאקציה של תרכובות מסובכות בממיסים אורגניים. מחקריו בטבע הקשר הקואורדינטיבי הביאו בתחילה לביסוסו של המודל של צ'אט-דיואר בשביל הקישור של אולפינים למתכות מעבר, ולאחר מכן לפיתוח רעיונות שהביאו להכנה של אלקילים, ארילים והידרידים יציבים של מתכות המעבר. ממחקרים אלה התפתח שטח חדש ורב-היקף של כימיה אורגנומתכתית וקטליטית, המוצא את ביטויו הישיר בתהליכים קטליטיים המשמשים בתעשייה הפטרוכימית.
הוא פיתח גם תיאוריות המסבירות את "אפקט הטרנס" וכן מיין את יוני המתכות לשתי קבוצות, מיון העומד בבסיס האפיון של חומצות ובסיסים לפי אופיים ה"קשה" וה"רך".
צ'אט ניהל קבוצת מחקר של מדענים, שהשיגה הישגים בין-לאומים במחקר של קביעה (פיקסציה) של חנקן. עבודתו בעת הזכיה גילתה את הריאקציות הראשונות לקבלת מספר רב של קומפלקסים של חנקן המוגדרים היטב, והצביעה לראשונה על דרך לפיתוח הגיוני של תהליכים קטליטיים חדישים ליצירת אמוניה, הידרזין ואמינים. עבודתו גם העלתה לראשונה סיכוי סביר להבנת הכימיה של תהליכי הקביעה של חנקן בטבע באמצעות האנזים ניטרוגנז.
