
ג'ורג' פהר
זוכה פרס וולף לכימיה 2006/7

ועדת פרס וולף בכימיה לשנת תשס'ז-2006/7 החליטה פה אחד להעניקו בחלקים שווים לשני מדענים: ג'ורג' פהר ועדה יונת.
ג'ורג' פהר (George Feher)
1925, צ'כוסלובקיה
אוניברסיטת קליפורניה בסן דיאגו
לה-הויה, קליפורניה, ארה'ב
"על התגליות המזהירות של המנגנון הריבוזומי ליצירת קשרים פפטידיים ושל התהליכים הבסיסיים מונחי-האור בפוטוסינתזה."
עבודתם של שני המדענים הולידה תמונה כוללנית של מנגנונים ביולוגיים בסיסיים. עדה יונת הייתה הראשונה שקבעה, בניגוד לכל הציפיות, את מבנה הריבוזום, המנגנון הגדול של סינתזת פרוטאינים בתא החי. ג´ורג´ פהר היה חלוץ הגילוי של הקשר בין המבנה לתפקוד במרכז ריאקציה של הפוטוסינתזה מהסוג הפשוט ביותר, וכך חשף את העקרונות הבסיסיים של המרת אנרגית האור בביולוגיה.
פרופסור ג'ורג' פהר
תרומותיו המזהירות למדע מבוססות על שני נושאים חוזרים ונשנים, העוסקים בפיתוח מכשירים ספקטרוסקופים חדשניים ומהפכניים מחד, ובמציאת שימושים להם – ולענייננו כאן, בתחומי הביוכימיה והביופיזיקה מאידך.
המצאתו של ג'ורג' פהר הקרויה 'תהודה כפולה אלקטרונית-גרעינית' (ENDOR), שהנה דוגמה אחת מכלל השיטות שהמציא, פתחה תחום נרחב של שימושים, שגודל היקפו העצום נחשף רק במהלך הזמן. שיטה זאת מאפשרת לקבל מידע מפורט על המבנה, הן של חומרים רב-גבישיים והן של חומרים אמורפיים. תודות לסגולות הללו, הפכה ENDOR לנכס יקר בחקר מערכות ביולוגיות בעלות מוקדים פארא-מגנטיים.
אף שקיומו של 'מרכז ריאקציה' בפוטוסינתזה נחשד כבר ב-1952, אופיו האמיתי הובהר רק על-ידי הדור הבא של מדענים מרחבי העולם. ג'ורג' פהר היה הראשון שזיהה את רצף החומצות האמיניות בפרוטאין של ממברנה, וסלל שלבים חיוניים בהתפתחויות שהובילו להבנה המפורטת העכשווית של מרכז הריאקציה, ובכללו המבנה שלו. עבודתו המרשימה של ג'ורג' פהר על הפוטוסינתזה התבססה על דמיונו החי, יוצא-הדופן, ועל המשמעת המתמדת שכפה על עצמו כדי להגיע, באופן מבריק ושיטתי, לשליטה בביוכימיה שביסוד העבודה. מעלות אלו אפשרו לו לראות במורכבות הבעיות הקשורות בתהליכים הראשוניים של המרת האנרגיה הפוטוסינטתית במלוא היקפם, שלא כמומחים הרבים שנטו להתמקד בחלקים בודדים של המכלול.
התובנה, שנוצרה אודות המבנה והמנגנון של הפרדת המטען במרכז הריאקציה, חשפה את העקרונות שעליהם מבוססת האופטימיזציה של המרת אנרגית האור בביולוגיה. על כן עבודתו של ג´ורג´ פהר חיונית כבסיס להרכבה של ממירי אנרגיה מולקולריים, סינתטיים וסינתטיים-למחצה, העשויים להיות בעלי השלכות מרחיקות לכת בעולמנו צמא האנרגיה.
