
קז'ישטוף מטייאשבסקי
זוכה פרס וולף לכימיה 2011

ועדת פרס הכימיה החליטה פה אחד כי פרס וולף לשנת 2011 יוענק לסטיוארט א' רייס, צ'ינג טאנג וקז'ישטוף מטייאשבסקי.
קז'ישטוף מטייאשבסקי
המחלקה לכימיה
אוניברסיטת קרנגי מלון
פיטסבורג, ארה"ב
"בחוקרו את טבעם של מוצקים אורגניים ופרופיל האנרגיה שלהם, מפולימרים ועד הֶתְקֵנִים הפועלים על בסיס אורגני, הלוכדים אנרגיה מהשמש ומאירים את דרכנו בחשיכה, אחראי החוקר לפריצת הדרך התפיסתית והניסויית, שסייעה ליצירת שדה מחקר חדש של חומרים אורגניים."
מהעץ ועד חַטֵּי הנְיבְתָּן, ומהעִנְבָּר ועד הסוכר, חומרים מוצקים המבוססים על מולקולות אורגניות, כולם מעולם הטבע. התעניינותה של הקהילייה הכימית בחומרים כאלה החלה עוד בימיהם של האלכימאים. אולם היצירה של חומרים אורגניים חדשים, גילוי תכונותיהם והפיתוח של התקנים חדשים המבוססים על חומרים אורגניים אלו, היוו את אחד הפרקים המזהירים בתולדות הכימיה במאתיים השנים האחרונות.
כדי להשתמש בחומרים אורגניים יש לייצרם קודם. פרופסור קז'ישטוף מטייאשבסקי (יליד 1950, פולין) ביצע מחקר פורץ-דרכים בסינתזה של חומרים אורגניים, ובמיוחד בתחום הקריטי של סינתזת פולימרים מבוקרת, יעילה ובטוחה. הוא המציא את תהליך הפולימריזאציה של רדיקלים על-ידי העברת אטומים (ATRAP–אֵייטְרֶפּ), מכשיר רב-שימושים ורב-עוצמה, והביא לידי יצירת דור שלם של פולימרים וקו-פולימרים.
המחקר של מטייאזשבסקי סיפק אמצעי לכוון כרצוננו את המאפיינים המבניים של שרשרות פולימרים על-ידי בקרה של שיעורי האתחול, ההתארכות של השרשרת והעיכוב של שבירתה. כך התאפשרה התפתחותן הסימולטנית של שרשרות פולימרים. מטייאזשבסקי המציא מערכות אתחול המופעלות על-ידי מערכות מִתְכָּלוֹת ובלתי-מזיקות כגון סוכרים וחומצה אַסְקוֹרְבִּית. בנוסף לפריצות-הדרך האקדמיות המתועדות, הייתה למחקר שלו השפעה עצומה על התעשייה, הודות לפשטותו של תהליך האייטרפ ויכולתו לייצר לפי דרישה מַקרו-מולקולות לשימושים חומריים בספציפיות וביעילות חסרות תקדים.
