אחמד ח. זווייל
חתן פרס וולף בכימיה 1993
אחמד ח. זווייל
שייכות בעת הענקת הפרס:
המכון הטכנולוגי של קליפורניה, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על השתמשו בלייזרים אולטרה-מהירים למדידות של ריאקציות כימיות בהפרדת-זמנים של פמטושניות ובכך איפשר לראשונה לחזות ישירות בשבירת הקשר הכימי במולקולה".
שותפים לפרס:
ללא שותפים
אחמד ח. זווייל (נולד ב-1946, מצרים) קיבל תואר ראשון במדעים ותואר שני בכימיה מאוניברסיטת אלכסנדריה. לאחר מכן הוא למד את הדוקטורט שלו באוניברסיטת פנסילבניה בהדרכתו של רובין מ. הוכסטרסר. לאחר שסיים את לימודי הדוקטורט, ערך זווייל מחקר פוסט-דוקטורט באוניברסיטת קליפורניה, ברקלי, בהנחייתו של צ'ארלס ב. האריס. ב-1976, קיבל מינוי בפקולטה במכון הטכנולוגי של קליפורניה (Caltech) ומאוחר יותר קיבל את תואר ההצטיינות של להיות הקתדרה הראשונה על שם לינוס פאולינג לפיזיקה כימית ב-Caltech.
פרופסור אחמד ח. זווייל הנו חלוץ פיתוחה של הכימיה בפמטושניות באלומות מולקולריות. הודות לשימוש בלייזרים אולטרה-מהירים ובטכנולוגיות של אלומות מולקולריות, מהווים מחקריו של זווייל ציון דרך בחשיפת הדינמיקה של ריאקציות כימיות בזמן אמת ברמה הבסיסית ביותר. שעורי-מעבר קוואנטיים ממצב למצב, התפלגות האנרגיה הפנימית במולקולות, והספקטרוסקופיה בפמטושניות, ניתנים כולם מעתה לצפייה ישירה.
בהשתמשו בטכניקות אלו תרם זווייל תרומות רבות חשיבות לפיסיקה הכימית בתחומי המחקר הבאים: פמטוכימיה ומצבי מעבר. בהשתמשם בטכניקת מדידה משולבת של זמן ואורך-גל למעקב באמות-זמן של פמטושניות, אחר הדינמיקה של מולקולה במהלך התפרקותה, הצליחו זווייל ועמיתיו להתחקות אחר אזור-המעבר בין המגינים לתוצרים במגוון של ריאקציות. לראשונה ניתן היה לצפות ישירות, בזמן אמת ובאמת-מידה של פמטושניות, בדינמיקה של חבילת-גלים נוכחות פוטנציאלים בעלי מצבים קשורים או קוואזי-קשורים, פוטנציאלים דוחים, ובעלי נקודת-אוכף; ריאקציות דו-מולקולריות. על-ידי קציבה בזמן אמת של ריאקציה דו-מולקולרית מותחלת בתוך צבר וואן-דר-וואלס (Van der Waals), איפשרו מחקריו מדידה ישירה של זמן-החיים של קומפלקס התנגשות; ריאקציות חד-מולקולריות. עבודותיו אודות הספקטרוסקופיה בפיקושניות של פוטו-שברים מולקולריים, ומדידות של שיעורי המעבר ממצב למצב במגוון של ריאקציות, סיפקו מבחן קריטי לתיאוריות הסטטיסטיות והדינמיות; התפלגות האנרגיה בתוך מולקולות. שיטות חדישות פרי יצירתו שימשו את זווייל בבחינת אופן התפלגות האנרגיה הוויברציונית והרוטציונית בתוך מולקולות, עבודותיו הוכיחו קיומן של תופעות הקוהרנטיות והסלקטיביות בעת זרימת האנרגיה הוויבריציונית במולקולות רב-אטומיות גדולות; פיתוחה של הכימיה בפמטושניות באלומות מולקולריות על-ידי זווייל וקבוצת-המחקר שלו הוליד את תחום המחקר החדש של דינמיקת ריאקציות כימיות בזמן אמת, באמות זמן אלו. היטיב זווייל לעשות בהטביעו את המונח פמטוכימיה לתחום חדש זה.