אלן ג. בארד
חתן פרס וולף בכימיה 2008/9
אלן ג. בארד
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת טקסס, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על היצירה המבריקה של תחום מחקר מדעי חדש, תחום הספקטרוסקופיה והאלקטרוכימיה של מולקולות יחידות, והשלכותיו ברמה הנאנוסקופית, מהתחום המולקולארי והתאי עד למערכות חומרים מרוּכָּבִים".
שותפים לפרס:
אלן ג. בארד
ויליאם א. מרנר
עבודתם של שני המדענים הובילה ליצירת תחום מחקר חדש במדע, תחום הספקטרוסקופיה וההדמיה של מולקולות יחידות. פרופסור ויליאם א. מרנר היה הראשון שביצע זיהוי אופטי, וחקר את הספקטרוסקופיה של מולקולה יחידה במצב המוצק. פרופסור אלן ג. בארד היה חלוץ הפיתוח של מיקרוסקופ אלקטרוכימי סורק, שבאמצעותו ניתן לקבל הדמיה של משטחים בכושר-הפרדה גבוה ולחקור ריאקציות כימיות בתחום הנאנוסקופי, עם השלכות על מערכות ביולוגיות וקאטאליטיות. עד לתגליות אלו, כל הניסויים הכימיים מדדו תכונות ממוצעות של מצבורי מיליונים עד מיליארדים העתקים משוערים של מולקולות. הדבר גרם לטשטוש מידע חיוני על אי-הומוגניות סמויה במבנה המצבור, ועל מצבי ביניים משתנים בדינמיקה לאורך זמן. דחיפת הזיהוי האופטי עד לקצה הגבול של מולקולה בודדת, שינתה את האופן שבו הבינו המדענים את הכימיה והפיזיקה של מולקולות יחידות. מרנר ובארד בזכות יכולתם, התמדתם ותעוזתם, הצליחו להתמודד עם בעיות שנראו לכאורה בלתי פתירות עד לעת הגילוי. הם פיתחו גישות חדשות של ניסוי ושל תפיסה, שאומצו על ידי הקהילה המדעית בכללותה.
תרומותיו של אלן ג. בארד למדע הבסיסי, שהיקפן ראוי לציון, כוללות את המצאת המיקרוסקופ האלקטרוכימי הסורק, המשמש היום ברחבי העולם בחקר מנגנונים אלקטרו-קאטאליטיים, בזיהוי של תאים סרטניים, במיפוי דרכי ההולכה בעור לשיגור תרופות חוץ-עורי (transdermal), ובליתוגרפיה על משטחים. הישגיו תרמו במידה רבה לפיתוח התחומים של ריאקציות אלקטרו-לוּמִינֶסְצֶנְצִיָה electroluminescence)) המושרות באופן אלקטרוכימי, והטכנולוגיה המסחרית של אנליזת התבחין הנוגדני (immunoassay), שהשימוש בה נפוץ בעולם לצורכי הדיאגנוסטיקה והמחקר הרפואי. בארד וצוות עובדיו היו הראשונים שחקרו את האלקטרוכימיה של מוליכים-למחצה חלקיקיים, המשמשים לניצול אנרגית השמש ולשיפור איכות הסביבה. פרסומיו הרבים, שמניינם כאלף, מקיפים למעשה את כל תחומי האלקטרוכימיה, ובכללם מנגנונים אלקטרוכימיים של סינתזה אורגנית, מתקנים אלקטרוכימיים במצב המוצק, מדידת כוחות בעזרת שכבה כפולה חשמלית, שימוש בממיסים אלקטרוכימיים על-קריטיים, ולבסוף במחקרים בסיסיים רבים בקינטיקה של מעבר אלקטרונים. תרומותיו של בארד למדע, באמצעות חקר יסודות האלקטרוכימיה המולקולארית ופיתוח שיטות אלקטרו-אנליטיות, שירתו בנאמנות את האנושות בתחומי טכנולוגיות הרפואה, האנרגיה והחומרים.