א. פאול אליוויסאסטוס
חתן פרס וולף בכימיה 2012
א. פאול אליוויסאטוס
שייכות בעת הענקת הפרס:
המעבדה הלאומית לורנס ברקלי, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על פיתוח הכימיה הפיסיקאלית הבסיסית של גבישים ננו-מטריים ועל הדגמות של שימושיהם בדימות ביולוגי".
שותפים לפרס:
א. פאול אליוויסאסטוס
צ'רלס מ. ליבר
פרופסור אליויזטוס פיתח את הננו-גביש האי-אורגני הקולואידי כאבן בניין של מדע הננו. כך הוביל לתרומות בסיסיות בבקרת הסינתזה של חלקיקים אלה, למדידה וההבנה של תכונותיהם הפיסיקליות, וניצול תכונותיהם הייחודיות בשימושים שונים, מייצור אור ושימורו ועד הדימות של מערכות ביולוגיות.
הוא ושותפיו למחקר פיתחו שיטות חדשות לסינתזה של ננו-גבישים ופענחו את חוקי הגידול המונחים בייסוד פיתוחם, באופן שאפשר את הייצור השגתי, באיכות גבוהה, של ננו-גבישים אי-אורגניים קולואידיים, במעבדות שונות ברחבי העולם. הוא הראה כיצד לייצר ננו-חלקיקים מסועפים או חלולים. הוא גם היה חלוץ המחקר של תופעות שונות כגון התלות בגודל של תהליכי ההמסה ומעברי-הפאזה המושרים, והייצור של "מולקולות מלאכותיות", בהן מספר קטן של ננו-חלקיקים מתלכד להרכבים ייחודיים בעלי סימטריה וקישוריות מבוקרות.
הננו-גבישים הקולואידים שלו אפשרו לו לחקור את הפיסיקה והכמיה של "מולקולות מלאכותיות" אלו, בתחום-הגודל החדשני בחשיבותו, ממולקולות בודדות ועד רצף מוצק. הוא העלה תרומות חשובות לחקר התלות בזמן של הספקטרוסקופיה,ושל תופעות פוטו-פיסיות כגון דעיכה של אלקטרונים מעוררים,צימוד אלקטרוני-ויברציוני,פליטה חד-אטומית וטעינה חד-אלקטרונית. הוא הדגים שימושים של ננו-גבישים אי-אורגניים בתאורת מצב-מוצק,בתאים סולאריים,בהדמיה ביולוגית וב"סרגל הפלסמונים" המודד את התנועה היחסית של שני ננו-גבישים המקושרים בעזרת פפטידים/