בוני באסלר
כלת פרס וולף בכימיה 2022
בוני באסלר
שייכות בעת מתן הפרס:
אוניברסיטת פרינסטון, ארה"ב
המכון הרפואי הווארד יוז, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על עבודתה המבהירה את תפקידה של התקשורת כימית בין חיידקים, ועל תגליות לגבי האופן שבו חישת קוורום משמשת חיידקים הן לפעילות פוגענית והן לתקשורת בין מינים שונים".
שותפים לפרס:
בוני באסלר
בנג'מין קרוואט
קרוליין ברטוצי
"על תרומתם המכוננת להבנת הכימיה של התקשורת הבין-תאית ועל המצאת שיטות כימיות לחקר תפקידם של פחמימות, שומנים וחלבונים בתהליכים הביולוגיים הללו".
בוני באסלר, יו"ר המחלקה לביולוגיה מולקולרית בפרינסטון, וחוקרת במכון הרפואי הווארד יוז, חברה באקדמיה הלאומית האמריקאית למדעים ובאקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים.
עד לפני שני עשורים, הניחו שהחיידקים הם יצורים פרימיטיביים, אבל מחקרים עדכניים הוכיחו אחרת. באסלר, בוגרת תואר ראשון בביוכימיה, התאכזבה כאשר שובצה לפרויקט מחקר על אנזימים חיידקיים. כמו רבים אחרים, הניחה שחיידקים הם האורגניזמים הפשוטים ביותר, אך עד מהרה גילתה שהם יצורים מתוחכמים ביותר, בעלי יכולת לתקשר והם אף רב לשוניים. לאחר סיום הדוקטורט שלה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, היא הצטרפה למכון אגורון, לה-הוייה (La Jolla), והתמקדה במחקרה במה שקרוי כיום חישת קוורום – חישת מניין, התהליך בו חיידקים מתקשרים ביניהם באמצעים כימיים.
חישת קוורום כוללת ייצור, שחרור וזיהוי של מולקולות אותות כימיים, תהליך המאפשר וויסות ביטוי גנים והתנהגות חיידקים במושבות גדולות. חישת קוורום נפוצה בעולם החיידקים, ולכן הבנת תהליך זה היא בסיסית למיקרוביולוגיה קלינית ותעשייתית ולהבנת התפתחותם של אורגניזמים מפותחים יותר.
מחקריה של באסלר מספקים תובנות לגבי תקשורת בתוך ובין מינים, שיתופי פעולה ברמת אוכלוסיות חיידקים, וכן לגבי העקרונות העומדים בבסיס העברת אותות ועיבוד מידע ברמה התאית. תובנות אלו הובילו לפיתוח אסטרטגיות לשליטה בחישת הקוורום.
טיפולים רפואיים המפריעים לחישת הקוורום עשויים לספק דרכים להילחם בחיידקים עמידים לתרופות. למשל, שיבוש התקשורת החיידקית באוכלוסיות של חיידקים ״רעים״, או עידוד התקשורת בין חיידקים "טובים". לעבודתה יש השלכות נרחבות על פיתוח תרופות אנטי-מיקרוביאליות חדשות ועל הדור הבא של תכשירים אנטיביוטיים.