
גבור סומורג'אי
חתן פרס וולף בכימיה 1998

גבור סומורג'אי
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת קליפורניה, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על תרומות יוצאות דופן בתחום מדעי השטח בכלל ופענוח מנגנונים בסיסיים של ריאקציות קטליטיות על פיאות של גבישים יחידים בפרט".
שותפים לפרס:
גבור סומורג'אי
גרהרד ארטל
גבור א. סומורג'אי (נולד ב-1935, הונגריה) למד הנדסה כימית באוניברסיטת בודפשט לטכנולוגיה וכלכלה ב-1956. לאחר מכן נרשם ללימודי תואר שני בברקלי, שם קיבל את הדוקטורט שלו ב-1960. לאחר תקופה קצרה ב-IBM's צוות המחקר ביורקטאון הייטס, ניו יורק, הוא חזר לברקלי כעוזר פרופסור ב-1964.
הפרופסורים גרהרד ארטל וגבור סומורג'אי הניחו את היסודות של מדעי הכימיה המודרניים של פני שטח, ותרמו רבות להבנת תהליכים כימיים של מולקולות ספוחות על פני שטח פיאות מוגדרות של גבישי מתכות יחידים. עבודתם המדעית האירה פרספקטיבה חדשה בהבנת תהליכי קטליזה הטרוגנית. הם פתחו ויישמו שיטות אנליטיות חדשות לקביעת המבנה האטומי של פני שטח המתכת. בעזרת כלים אלה הם אף אפיינו שינויים של מבנה פני שטח הזרז (הקטליזטור), הנגרמים כתוצאה מהספיחה של מולקולות במהלך הריאקציה הכימית. מידע זה אפשר לקשר בין מבנה פני שטח הזרז והפעילות הקטליטית.
גבור סומורג'אי, היה חלוץ בהפעלת שיטת העקיפה של אלקטרונים בעלי אנרגיה נמוכה (LEED) בתחום הקריסטלוגרפיה של שטחים. הוא הכיר בחשיבות התפקיד המכריע שאותו ממלאות מדרגות, פינות (kink), וטרסות (מרפסות) על פני שטח הזרז. לדוגמה, ניתן להזכיר ריאקציות של פחמימנים על משטחים של פלטינה, סינתזה של אמוניה על משטחי גבישים יחידים של ברזל ורניום. סומורג'אי הכיר וניצל את תכונת הבנייה החוזרת של מולקולות על פני שטחים בשליטה על תהליכים קטליטיים. הוא הפעיל את השיטה האופטית של sum frequency generation וכן את מיקרוסקופית הסריקה של מנהור (scanning tunneling microscopy) בתנאי לחץ גבוהים (ולאו דווקא בתנאי ריקנות) לאפיון התארגנות של מולקולות על פני שטח בתנאי ריאקציה מעשיים. סומורג´אי התמקד בחקר בעיות מורכבות תוך גילוי תעוזה מרובה. באישיותו המיוחדת הוא הקרין על דור שלם של חוקרים באקדמיה ובתעשייה ועל ידי כך תרם רבות לקידום התחום.
