
ג'ון א. פופל
חתן פרס וולף בכימיה 1992

ג'ון א. פופל
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת קארנגי-מלון, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על תרומות יוצאות דופן לכימיה תיאורטית, בעיקר על פיתוח שיטות קוונטום-מכניות יעילות ובעלות שימוש נרחב במדעי הכימיה".
שותפים לפרס:
ללא שותפים
פרופסור ג'ון אנתוני פופל הנו, קרוב לוודאי, בעל התרומה המרבית לכימיה קוונטית בדורנו. לעבודתו בתחום החישובים של אורביטלות מולקולריות, הייתה השפעה מרחיקת לכת בקרב קהיליית החוקרים בכימיה, בעיקר, בכך שיצרה כלים תיאורטיים חשובים הניתנים ליישום מיידי בתחומים רבים.
פופל היה הראשון שכלל אינטראקציות אלקטרוניות ספציפיות בתיאוריה של אלקטרוני π, ובכך יצר את הבסיס לתיאוריה האמפירית-למחצה הידועה בשם P.P.P., ע"ש פאריזר-פאר-פופל (Pariser-Parr-Pople). מאוחר יותר, הכוללת אינטראקציות של אלקטרוני σ יצרה את הבסיס לשיטות האורביטלות המולקולריות CNDO ו-INDO. שיטות אלה זכו ליישום רחב ביותר בפיענוח ספקטרה של תהודה מגנטית אלקטרונית, בקבלת מידע על פעילות כימית של מולקולות גדולות באמצעות אנליזת האוכלוסיות של מאליקן (Mulliken), וכן לצורך אומדן היסטים כימיים בספקטרה של תהודה מגנטית גרעינית.
לאחר מכן הניח פופל את היסודות לחישובי ab-initio של אורביטלות מולקולריות, והרחיבם למולקולות רב-אטומיות תוך הכללת קורלציות אלקטרוניות. חבילות תוכנה כגון גאוסיאן-70/80 (Gaussian) נפוצות ביותר בקרב כימאים בעולם כולו ומקדמות את המחקר במגוון רחב של תחומים.
פרס וולף מוענק בעבור הישגים יוצאי דופן אלה והשפעתם רבת ההיקף על מדעי הכימיה.
