ג'ון פ. הרטוויג
חתן פרס וולף בכימיה 2019
ג'ון פ. הרטוויג
שייכות בעת מתן הפרס:
אוניברסיטת קליפורניה בברקלי, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"עבור פיתוחם של זרזים יעילים, מבוססי מתכות מעבר, לתגובות היצירה של קשרי פחמן-הטרואטום, באופן המשנה את אופן הייצור של תרופות סינתטיות, לתועלת המין האנושי".
שותפים לפרס:
ג'ון פ. הרטוויג
סטיבן ל. בוכוולד
ג'ון הרטוויג, יליד 1964, אלינוי, מדען מבריק אשר תרם לכימיה האורגאנו-מטאלית בעבודותיו לגילוי שיטות סינתטיות חדשות ביותר לסינתזה כוללת של מטרות מולקולריות מורכבות ומולקולות חדשות בעלות חשיבות מכרעת לשימושים בפיתוח הכימיה, הרפואה בפיתוח חומרים אלקטרוניים אורגניים. מחקריו ועבודתו החלוצית של הרטוויג הוכרה בפרסים רבים. ג'ון הרטוויג קיבל את התואר הראשון שלו מאוניברסיטת פרינסטון ואת הדוקטורט מאוניברסיטת קליפורניה, ברקלי. בשנת 1992, החל הרטוויג את הקריירה העצמאית שלו באוניברסיטת ייל ולאחר מכן עבר לאוניברסיטת אילינוי. בשנת 2011 שב הרטוויג לאוניברסיטת קליפורניה, ברקלי בה הוא חוקר כיום.
פיתוח זרזים חדשניים, מבוססי פלאדיום, לתגובות יצירה של קשרי פחמן-פחמן זיכה את הפרופסורים נגישי וסוזוקי בפרס נובל בכימיה לשנת 2010. הישגם הדגיש, לא רק את החשיבות העצומה שבפיתוח שיטות יעילות ליצירת קשרי פחמן-פחמן, אלא גם בצורך לפתח שיטות יעילות ליצירה של קשרים בין פחמן לבין אטומים אחרים. זהו בדיוק הישגם של הפרופסורים בוכוולד והרטוויג, אשר פיתחו, באופן בלתי תלוי, זרזים חדשניים למשפחת תגובות, הידועות בשם הכללי ״צימוד מצולב״, שבהן נוצר קשר בין פחמן להטרואטום. לקשרים אלו, ובמיוחד לקשרי פחמן-חנקן, נודעת חשיבות רבה, משום שהם מהווים את הבסיס לכימיה התרופתית. מחקרם של שני חתני הפרס הוביל לפיתוח זרזים חדשים המבוססים על מתכות המעבר. השיטות שהעניקו לכימאים ניתנות ליישום נרחב ומאפשרות יצירה של קשרי פחמן-הטרואטום לסוגיהם, ברמות חסרות תקדים של יעילות ודיוק.
הישגיהם של הפרופסורים בוכוולד והרטוויג השפיעו באופן יסודי על האופן שבו מתבצעת כיום סינתזה אורגנית בכלל, ובמיוחד על אופן הייצור של תרופות סינתטיות. החדשנות העצומה שגילו בפיתוח זרזים חדשים גרמה לחדשנות ולהתייעלות בכל תעשיית התרופות, החל מגילוי תרופות חדשות ועד לייצור התרופות בתעשייה, ובכך תרמו באופן משמעותי לאנושות כיום וגם בעתיד. פריצות הדרך שלהם נולדו מתוך מחקרים בסיסיים של הבנת מנגנוני התגובות, תכנון הליגנדות והבנה עמוקה של כל שלבי התגובות אשר מתרחשות סביב הקומפלקסים של מתכות המעבר. מעבר לזרזים עצמם, פיתחו בוכוולד והרטוויג שיטות מחקר חדשניות, אשר יביאו תועלת רבה לדורות של חוקרים וישנו את האופן שבו יתבצעו מחקרים עתידיים. השפעתם המתמשכת על כל מדעי הקטליזה, עומדת בפני עצמה כסיבה להענקת פרס וולף בכימיה לשנת 2019 לפרופ. בוכוולד ולפרופ. הרטוויג.