ג'פרי פרידמן
חתן פרס וולף ברפואה 2019
ג'פרי פרידמן
שייכות בעת מתן הפרס:
אוניברסיטת רוקפלר, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"עבור זיהוי לפטין, מערכת אנדוקרינית חדשה המווסתת את משקל הגוף".
שותפים לפרס:
ללא שותפים
ג'פרי מ. פרידמן, יליד 1954 מאורלנדו, פלורידה, רופא-חוקר וגנטיקאי מולקולרי במכון הרפואי הווארד יוז שבאוניברסיטת רוקפלר, ניו יורק. פרידמן קיבל את התואר הרפואי שלו בבית הספר לרפואה אלבני באוניברסיטת יוניון ואת עבודת הדוקטורט עשה באוניברסיטת רוקפלר אליה הצטרף לאחר מכן כפרופסור חבר. עבודותיו של פרידמן מתמקדות בלמידת המנגנונים הגנטיים המסדירים את משקל הגוף. מחקריו על ההיבטים שונים של השמנת יתר וגילויו של ההורמון לפטין ותפקידו המרכזי בוויסות משקל הגוף מהווים ציון דרך מרכזי והישגיו ומחקריו פורצי הדרך הוכרו בפרסים רבים.
המערכת האנדוקרינית שגילה פרידמן כוללת את ההורמון לפטין, את הקולטן שלו ונוירונים היפותלמיים חשובים המווסתים את התיאבון וחילוף החומרים. לפטין הוא אות אפרנטי במערכת המשוב האנדוקרינית הבסיסית וממלא תפקיד ביולוגי קריטי בשמירה על יציבות רקמת השומן. מוטציות בלפטין או בקולטן שלו גורמות להשמנת יתר מסיבית אצל יונקים וטיפול בלפטין מוביל לשיפור משמעותי בהשמנת יתר אצל מטופלים הסובלים מחוסר בהורמון זה. לפטין גם מחבר בין שינויים בתזונה לתגובות סתגלניות במערכות פיזיולוגיות אחרות, עם השפעות ניכרות על הרגישות לאינסולין, פריון, תפקוד חיסוני ותפקוד נוירו-אנדוקריני. לפטין הוא כיום טיפול מאושר לחולים עם ליפודיסטרופיה כללית, מצב הקשור בסוכרת חמורה, כמוכן הודגם שימוש אפשרי לטיפול בסוגי סוכרת נוספים, ולטיפול באל-וסת היפותלמי שהינו סינדרום של אי-פוריות בנשים.
למרבית המטופלים בעלי השמנת יתר ישנן רמות אנדוגניות גבוהות של לפטין המעידות שהם בעלי תנגודת ללפטין. לפני מחקריו של פרידמן, מעט מאוד היה ידוע על הרכיבים הספציפיים של המערכות הביולוגיות המווסתות משקל ורבים הטילו ספק בקיומן של מערכות הומאוסטטיות כאלה בכלל. גילויה של מערכת אנדוקרינית חדשה לגמרי המווסתת את משקל הגוף (כמו גם תהליכים רבים אחרים) הינה תרומה עצומה וציון דרך חשוב ביותר בזכותו ראוי פרופ. פרידמן לפרס וולף ברפואה.