דון קרקהאם
חתן פרס וולף בחקלאות 1984
דון קרקהאם
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטה של מדינת איווה, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על תרומותיהם החדשניות להבנה הכמותית של פעולות הגומלין בין קרקע-מים לבין גורמי סביבה אחרים – בהשפעתם על הצמיחה ועל היבול של גידולי החקלאות".
שותפים לפרס:
דון קרקהאם
קורנליס ט. דה-ויט
דון קירקהאם (נולד ב-1908, ארה"ב) המשיך את לימודיו בפיזיקה באוניברסיטת קולומביה, וקיבל את שם תואר ראשון, שני ודוקטורט. עם שובו ב-1937, לימד מתמטיקה ופיזיקה באוניברסיטת יוטה סטייט. במהלך כהונתו זו הוא נתקל בתחומי מדעי החקלאות והקרקע, שדורבן על ידי הדיסציפלינה המתפתחת של פיזיקת הקרקע. תחומי העניין והתובנות החדשים שלו הופיעו באמצעות הדרכתו רבת ההשפעה של פרופסור וילארד גרדנר, פיזיקאי קרקע מכובד המזוהה עם תחנת הניסויים החקלאיים של יוטה.
הניתוחים המתמטיים והפיסיקאליים החלוציים שערך פרופסור דון קרקהאם בתנועת המים בקרקע העלו פתרונות לבעיות מספר, מעשיות וחשובות. דוגמה בולטת לכך היא ביסוס על יסודות מדעיים מוצקים של עיצובים יעילים וכלכליים למערכות ניקוז קרקעות. הישג זה השפיע באורח משמעותי וכלל-עולמי על שימורם של פוריות הקרקע ופריון האדמה, הן בשטחי שלחין והן באדמות בעל הניזונות ממטר השמיים בלבד. לצירוף של ניתוח מתמטי-פיסיקאלי מדוקדק ותכנון קפדני של ניסויי מעבדה מזה, עם ניסויים ומדידות שדה נרחבים מזה, כפי שבאו לביטוי במחקריו של דון קרקהאם, נודעה השפעה מפרה על מדע הפיסיקה של הקרקע, וזאת באמצעות המספר הרב של תלמידים שהעמיד, רבים מהם הגיעו למעמד רם בתחום מדע זה. כמו-כן העשיר פרופסור קרקהאם את מדע הפיסיקה של הקרקע בפרסומיו המדעיים הרבים, בספרי הלימוד וספרי העזר שחיבר ובסדרות הרצאותיו.
בקריירה הארוכה והפורייה שלו בפיסיקה של הקרקע, אכן, השכיל פרופסור קרקהאם להדגים את דבר ישימותם של חוקי היסוד של הפיסיקה לגבי בעיות של קרקע וסביבה וכן את יתרונותיו של הניתוח המתמטי בתיאורן ובפתרונן של בעיות אלה. בכך בישר למעשה את בואו של עידן חדש ופורה לתורת הקרקע בכללותה.