הנרי קרטן
חתן פרס וולף במתמטיקה 1980
הנרי קרטן
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת פריז, צרפת
נימוק למתן הפרס:
"על עבודה חלוצית בטופולוגיה אלגברית, במשתנים מורכבים, באלגברה הומולוגית ועל מנהיגות בעלת שאר רוח של דור שלם של מתמטיקאים".
שותפים לפרס:
הנרי קרטן
אנדריי נ. קולמוגורוב
שני המתמטיקאים האלה ראויים לציון בשל גיוון נושאי התעניינותם, וכן עומק התוצאות, שהשיגו בתחומי המתמטיקה השונים שבהם היו פעילים. נושאי התעניינותם השלימו זה את זה, ויחד מכסים כמעט את כל שטחי המתמטיקה.
פרופסור הנרי קרטן החל את הקריירה בעיסוקו במשתנים מורכבים אחדים כאשר, עם אוקה ועם תולן הניח את היסוד לתורה הכללית, כשבשיא, הגיע לאפיון תחומים של ההולומורפיה. בתקופה שלאחר מלחמת העולם, במשך כ-15 שנה, הנהיג קרטן את הסמינר המפורסם שנקרא על שמו "סמינר קרטן", שמשך אליו מתמטיקאים מכל רחבי תבל. בסמינר זה פנה גם לטופולוגיה אלגבראית ותוך זמן קצר הפך את הסמינר למרכז העולמי של החידושים בשטח זה. השיטות החדשות של קרטן ואחרים היוו בסיס לענף חדש לחלוטין במתמטיקה – האלגברה ההומולוגית, שהתפתחה מעבר לכל הציפיות. בנוסף לכך תרם קרטן לתיאוריות שונות כגון תורת הפוטנציה וניתוח הרמוני. הוא נמנה בין האבות המייסדים של חוגי בורבאקי של המתמטיקאים הצרפתיים, אשר ללא ספק עיצב את דמות מדע המתמטיקה של היום והטביע עליו את חותמו.