וונדל ל. רולופס
חתן פרס וולף בחקלאות 1982
וונדל ל. רולופס
שייכות בעת הענקת הפרס:
תחנת הניסויים החקלאית של מדינת ניו-יורק, הקולג' לחקלאות ומדעי החיים, אוניברסיטת קורנל, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על מחקריו הבסיסיים בכימיה ובביולוגיה של פרומונים ויישומם בהדברת חרקים מזיקים".
שותפים לפרס:
ללא שותפים
פרופסור וונדל ל. רולופס (נולד ב-1938, ארה"ב) תרם תרומות בולטות לידיעה הבסיסית בדבר הפרומונים של החרקים והצליח להדגים בבהירות את ערכם הפוטנציאלי של פרומונים אלה בפיתוחן של אסטרטגיות חדשות בהדברת חרקים מזיקים, שהן בעת ובעונה אחת יעילות יותר ובטוחות יותר מבחינת שימור הסביבה.
את תגליותיו המדעיות המקוריות ניתן ליישם בהצלחה הן לשם ניטור אוכלוסיותיהם ומעקב אחריהן, והן לשם הדברה ישירה של חרקים מזיקים לגידולי החקלאות או למשק החי. שימושים מעשיים של התוצאות שהוגשו במחקרים אלה כבר מתועדים בתחום בעל חשיבות עצומה לעולם כולו: פגעי מזיקים בגידולי החקלאות בין אם במשך תקופת הגידול ובין אם לאחר אסיף היבולים. שיעורם של נזקים אלה נאמד בין 20% ל-50% מהיבול הפוטנציאלי.
פרומונים הם חומרים כימיים ספציפיים המופרשים חוצה מגופם של חרקים ומשפיעים על ההתנהגות של פרטים אחרים בני אותו מין. תפקוד החומרים הכימיים הוא בתחום התקשרות בין חרק למשנהו. הידועים ביותר הם פרומון המין, שהנקבה הצעירה מפרישה והם מתפזרים בחלל ומושכים אליה זכרים בני מינה אף ממרחק של מאות מטרים. מאחר שמספר ניכר של פרומונים זוהה מבחינה כימית ונחקר פעולתם הביולוגית, ניתן היה ליישם את המידע בשני תחומים מעשיים עיקריים: א. ניטור אוכלוסיות של חרקים מזיקים ומעקב אחריהם באמצעות מלכודות המכילות כפיתיון תכשירי פרומון, בין אם טבעיים ובין אם חיקויים סינתטיים, פרי יצירתם של כימאים במעבדות. ב. הדברה ישירה של חרקים מזיקים באמצעות לכידת-יתר או שיבוש התקשורת ביניהם באמצעות הצפת החלל בתכשירי פרומונים, ועל ידי כך שיבוש תהליכי הרבייה. כתוצאה מכך אוכלוסיות החרקים מתדלדלות, בלי שימוש בחומרי הדברה רעילים ומסוכנים.
במדינות שונות בעולם לרבות ישראל, משתמשים בשיטות אלה, בין היתר, להדברת מזיקי כותנה מסוכנים, והן בפרדסי הדרים ובכלל במטעי עצי פרי.