מאיר וילצ'ק
חתן פרס וולף ברפואה 1987
מאיר וילצ'ק
שייכות בעת הענקת הפרס:
מכון ויצמן למדע, ישראל
נימוק למתן הפרס:
"על המצאה ופיתוח הכרומטוגרפיה הזיקתית ויישומה למדעי הרפואה והביולוגיה".
שותפים לפרס:
מאיר וילצ'ק
פדרו קואטרקאזס
מאיר וילצ'ק (יליד 1935, פולין) סיים תואר B.Sc. בכימיה באוניברסיטת בר אילן, ולאחר מכן דוקטורט בביוכימיה במכון ויצמן היוקרתי. תרומותיו האקדמיות הנרחבות כוללות פרסום של למעלה מ-400 מאמרים מדעיים, והוא שימש כיועץ עבור חברות ביוטכנולוגיה רבות.
כרומטוגרפיה זיקתית הנה טכניקה חדישה שהגו ופיתחו פרופסור קואטרקאזס ופרופסור וילצ'ק, וזו הייתה ברבות הימים למכשיר רב עצמה לצורכי בידוד, ניקוי וטיהור של מולקולות בעלות חשיבות ביולוגית. מעט מאוד טכניקות חדישות, אם בכלל, זכו להשפעה משמעותית ומהירה כל כך על גידול המדעים הביו-רפואיים.
עקרון הכרומוטוגרפיה הזיקתית מבוסס על ספיחה שוות-ערך לחרוזי אגרוז של מולקולות היכולות להתקשר בצורה סלקטיבית ולפיכך להרחיק ולסלק מרכיבים ייחודיים מהתערובת. שיטה זו מאפשרת גישות חדשות לחקר פעילות מנגנונים אנזימטיים ותכונות שטח פני התא, וכן מאפשרת ביצוע בידודם של מרכיבים ביולוגיים רבים ומגוונים. טכניקה זו אף יושמה לצורכי אבחנה קלינית ולמטרות ריפוי.
פרופ. מאיר וילצ'ק השתמש בשיטה זו ובעזרת עמודות נוגדנים הצליח לבודד אנטיגנים פפטידים מתוך חלבונים. גישה זו היא בעלת חשיבות בתחום התרכיבים הסינטטים. עמודות נוגדנים משמשות כיום לבידודם של חלבונים כמו האינטרפרון והורמוני צמיחה המיוצרים באמצעות ההנדסה הגנטית.