מאסטושי קושיבה
חתן פרס וולף בפיזיקה 2000
מאסטושי קושיבה
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת טוקיו, יפן
נימוק למתן הפרס:
"על תרומותיהם החלוציות במדידת קרינת הנויטרינו ממקורות ותהליכים אסטרונומיים, ופריצת דרך חדשה לצפות ביקום – אסטרונומיה באמצעות הנויטרינו".
שותפים לפרס:
מאסטושי קושיבה
ריימונד דיוויס הבן
דייוויס וקושיבה הצליחו לגלות קרינת נויטרינו ממקורות אסטרונומיים, על אף טבעו המיוחד של הנויטרינו המקשה מאד על גילויו. בכך פרצו דייוויס וקושיבה דרך חדשה לצפייה בתופעות המתרחשות בפנים השמש ובכוכבים מתפוצצים, ולחקר תכונות בסיסיות של החומר. דייוויס וקושיבה פיתחו שיטות שונות ומשלימות, ותצפיותיהם החשובות סללו נתיב חדש שבו קהילה גדלה והולכת של מדענים חוקרת את היקום באמצעות קרינת הנויטרינו.
פרופסור מאסטושי קושיבה הנהיג את התכנון והבנייה של מוני הנויטרינו קומיוקנדה (Kamiokande) על כל שלביהם ופיתוחיהם. מונים אלו הוסיפו ממדים חדשים לתצפיות באמצעות הנויטרינו, בכך שאפשרו לציין את זמן ההגעה של הנויטרינו למונה ולמדוד את כיוון תנועתו ואת האנרגיה שלו. מאפיינים אלו היו בעלי חשיבות מכרעת – לזיהוי הנויטרינו מהסופר-נובה a1987; לאישור העובדה שהנויטרינו באנרגיות נמוכות אכן נוצרים בשמש ע"י זיהוי גיאומטרי של מקורם עם כיוון השמש; לעדות הראשונה לכך שלנויטרינו יש מסה ע"י מדידת שטפים של נויטרינו מסוגים שונים הנוצרים באטמוספירה של כדור הארץ ע"י קרינה קוסמית.