סרגיי נוביקוב
חתן פרס וולף במתמטיקה 2005
סרגיי פ. נוביקוב
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת מרילנד, ארה"ב
המכון לפיסיקה תיאורטית ע"ש לנדאו, רוסיה
נימוק למתן הפרס:
"על תרומותיו החלוציות והמהותיות לפיתוח הטופולוגיה והפיסיקה המתמטית".
שותפים לפרס:
סרגיי פ. נוביקוב
גרגורי א. מרגוליס
עבודותיו הראשונות בטופולוגיה אלגברית ודיפרנציאלית כוללות אבני דרך במתמטיקה, כמו חישוב חוגי קובורדיזם וחבורות הומוטופיה סטביליות, הוכחה שמחלקות פונטריגין רציונליות הן אנורינטיות מבחינה טופולוגיות, השערה על מאפיינים של חתימה (סיגנטורה) בערכים גבוהים (הידועה כיום כ"השערת נוביקוב") וההוכחה של הקיום של עלים סגורים בפוליאציות דו-ממדיות של כדור תלת-ממדי.
בראשית שנות ה-70 החל נוביקוב להתעניין במתמטיקה פיסיקלית ותרם לתורת היחסות הכללית ולמוליכות של מתכות. הוא בנה גרסה גלובלית של תורת מורס על מניפות ומרחבים סגורים שהניבה אפליקציות לתורת השדות הקוונטים (פונקציונלים רב-ערכיים). ההישגים המרשימים ביותר בשטח זה נובעים מהשילוב החלוצי של שיטות מגיאומטריה אלגברית בחקר מערכות שלמות לחלוטין, כולל חקירה סיסטמטית של פתרונות בשני ממדים, ניסוח של שקילות המיון של פתרונות אלגברו-גיאומטרים של משוואות KP עם המיון הקונפורמלי של משטחי רימן וחקירה (יחד עם קריצ'בר) של אופרטורים כמעט מתחלפים שמופיעים בתורת המיתרים ובמודלים מטריציאלים (אלגברת נוביקוב-קריצ'בר שהיא כיום בשימוש נפוץ בפיסיקה).
נוביקוב תרם תרומות מהותיות ומפליאות לשני שטחים שונים לחלוטין, ויחד עם זאת הוא אחד המתמטיקאים הנדירים שמחבר רעיונות מתמטיים עמוקים ומרכזיים לבעיות יסודיות וקשות בפיסיקה בצורה מדהימה המרתקת מתמטיקאים ופיסיקאים כאחד.