ראלף ריילי
חתן פרס וולף בחקלאות 1986
ראלף ריילי
שייכות בעת הענקת הפרס:
המועצה לחקר החקלאות והמזון, בריטניה
נימוק למתן הפרס:
"על מחקרם היסודי בציטוגנטיקה של צמח החיטה, מחקר שסיפק את הבסיס להשבחה הגנטית של גידולי הדגניים".
שותפים לפרס:
סר ראלף ריילי
ארנסט ר. סירס
קבוצת חוקרים בהנהגתו של ד"ר ראלף ריילי (נולד ב-1924, בריטניה) העלתה את רמת הדיוק במבצעי טיפוח צמחים באמצעות תיאור ניסויי של הארכיטקטורה הכרומוזומאלית של צמח החיטה ודגנים אחרים הקרובים לה ובאמצעות השוואה של פעילויות גנטיות בין כרומוזומים דומים. במהלכה של סדרת ניסויים, בה החל ד"ר ריילי, עוד בשנת 1958, תיארו הוא ועמיתיו את המערכת הגנטית, אשר לפיה מוגבל הצימוד בכרומוזומי החיטה בשעת חלוקת המיוזיס (חלוקת ההפחתה) לכרומוזומים הומולוגיים בלבד, ואילו צימודם של כרומוזומים, שאין בינם קירבה מספקת, הוא בלתי אפשרי. ידע בסיסי זה נתן בידי ד"ר ריילי את האפשרות לבצע בכרומוזומים צימודים ורקומבינצוית, אשר לא ייתכנו בתנאים רגילים.
פרס וולף בחקלאות לשנת 1986 מוענק לשני הציטוגנטיקאים הדגולים על מחקרם הבסיסי בתחום טיפוח הצמחים. מחקר זה מהווה את היסודות, שעליהם הושתתה מלאכת השבחתם של זני הדגניים בתבל כולה. הפרס יינתן לכל אחד משני מדענים אלה כאות הוקרה על עבודתו העצמאית, הגם שהיא בעלת זיקה לעבודת רעהו.
מחקרם הביא לתגלית, שבקרה על תהליך הצימוד של הכרומוזומים בתאי צמח החיטה מצויה בכרומוזום B5. תגלית זו אפשרה למעשה את החדרתם של גנים ממיני צמחים אחרים אל מכלול הגנים של החיטה. בכך נפתחה הדרך לפני מטפחי החיטה ליטול תכונות רצויות מצמחים אחרים, כגון דגני הבר, ולהכלילם בחיטה. דבר זה שיפר במידה נרחבת ביותר את מאגר הגנים של החיטה לזניה השונים.