פיטר סרנק
חתן פרס וולף במתמטיקה 2014
פיטר סרנק
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת פרינסטון, ניו ג'רזי, ארה"ב
שותפים לפרס:
ללא שותפים
פרופ. סרנק הוא מתמטיקאי בעל חזון מרחיק ראות בקשת רחבה מאוד של נושאים מתמטיים. הוא השפיע על התפתחותם של מספר תחומים במתמטיקה, לעתים קרובות ע"י חשיפתם של קשרים עמוקים, שאיש לא חשד בקיומם. באנליזה, הוא חקר בסדרת מאמרי יסוד, פונקציות עצמיות של המילטוניאנים קוואנטום-מכאניים, המתאימים למערכות דינמיות קלאסיות, כאוטיות. סרנק ניסח והביא עדויות התומכות בהשערת היחידות הארגודית הקוואנטית, אשר קובעת כי כל הפונקציות העצמיות של הלפלסיאן על יריעות בעלות עקמומיות שלילית מתפלגות אחיד במרחב הפאזה. הוא הציג בתחום זה כלים מתורת המספרים, ואלה סייעו לו להשיג תוצאות, שעד אז נחשבו מחוץ להישג יד, וסללו את הדרך להתקדמויות רבות נוספות, במיוחד בעבודות האחרונות של א. לינדנשטראוס ושל נ. אנאנטאראמן.
בעבודתו של סרנק (ביחד עם ז. רודניק) על פונקציות – L, הקשר בין המחקר העכשווי בתבניות אוטמורפיות לזה בתורת המטריצות האקראיות והשערת רימן הועלה לרמה חדשה ע"י חישובים של פונקציות קורלציה מסדר גבוה של האפסים הרימניים. זהו צעד מרכזי קדימה בחקר הקשר בין תורת המטריצות האקראיות והתכונות הסטטיסטיות של האפסים של פונקצית זיתא של רימן, קשר כפי שכבר הצביעו עליו ה. מונטגומרי וא. אודליצקו.
מחקריו של סרנק העפילו לשיא ב-1999, בעבודת היסוד שלו ביחד עם נ. כץ, על התכונות הסטטיסטיות של אפסים "השוכנים נמוך" של משפחות של פונקציות – L.
לעבודתו של סרנק (ביחד עם א. לובוצקי ור. פיליפס) על גרפי רמנוג'אן היתה השפעה עצומה בקומבינטוריקה ובמדעי המחשב. כאן, הוא שוב השתמש בתוצאות עמוקות מתורת המספרים כדי להשיג התקדמויות חדשות ומפתיעות בתחום מתמטי אחר.
בעזרת התובנות שלו ונכונותו לשתף אנשים ברעיונותיו, סרנק עורר השראה בקרב תלמידים וחוקרים עמיתים בתחומים רבים במתימטיקה.