פיליפ נוזייר
חתן פרס וולף בפיזיקה 1985
פיליפ נוזייר
שייכות בעת הענקת הפרס:
מכון לאוה-לנגוין, צרפת
נימוק למתן הפרס:
"על תרומותיהם המכריעות לתיאוריה הבסיסית של החומר המוצק, ובמיוחד של התנהגות האלקטרונים במתכות".
שותפים לפרס:
פיליפ נוזייר
קוניירס הרינג
שני הפיסיקאים הגדולים הללו מילאו תפקידים מקבילים בהיסטוריה הקצרה של פיסיקת החומר המוצק. כל אחד מהם, בדרכו שלו, עשוי להיחשב כמצפון בשטחו שלו, כדמות מרכזית שתרם למדע הן בדרך עבודתו האישית והן בהשפעתו החזקה ובהצעותיו החשובות לעמיתיו.
פיליפ נוזייר (נולד ב-1932, צרפת) התחיל את הקריירה המדעית שלו על ידי התעמקות בניסויים על מוליכים למחצה בתוך קבוצתו של פייר איגריין ב-École Normale Supérieure בפריז. שם, הוא חיבר עבודת מאסטר שבמרכזה טרנזיסטור מגע נקודתי. בשנת 1955, הוא השיג מלגה ללימודים אצל דיוויד פינס באוניברסיטת פרינסטון, ועסק במחקר על תיאוריית הגוף הרב. במהלך קיץ 1956, הוא בילה במעבדות בל, שם החליף רעיונות באופן פעיל עם תיאורטיקנים שונים של חומר דחוס, כולל פיליפ וו. אנדרסון ווולטר קון. הדוקטורט שלו, המבוסס על המחקר שנערך בפרינסטון, הוענק לו על ידי אוניברסיטת פריז ב-1957.
פרופסור פיליפ נוזייר השפיע השפעה מכרעת על ידיעתנו את התיאוריה של המצב המוצק, ובמיוחד של תכונות האלקטרונים במתכות. תוך פרק זמן קצר תרם תרומה חשובה ביותר לפיתוח המושג של קואזי-חלקיקים בנוזל פרמי (Fermi) ולהבנת הדינמיקה של מערכות מאותרות במתכות ותופעות בלתי-הדירות בפסיקה הקוואנטית.
פרופסר נוזייר, בחדות ראייתו ובבהירות הצגתו את הבעיות, עודד עריכת ניסוים חדשניים שונים, כגון מדידת התנודות הקוואנטיות באפקט הול ובקינטיקה של מוצקים קוואנטים. בספרו "הבעיה של N-גופים" ובמחקריו הרבים במצב המוצק הביא ליצירת אסכולה שהשפעתה ניכרת בכל העולם.