קארל מארמורוש
חתן פרס וולף בחקלאות 1980
קארל מארמורוש
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת ראטג'רס, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על מחקריו החלוציים והנרחבים בתחום יחסי הגומלין שבין חרקים לבין מחוללי מחלות בצמחים".
שותפים לפרס:
ללא שותפים
פרופסור קארל מארמורוש (נולד ב1915, אוסטריה) תרם תרומות רבות משמעות להבנתם של יחסי הגומלין בין מחלות הצמח לבין מחוללי המחלות מזה, ובינם לבין החרקים המפיצים את מחוללי-המחלות האלה בטבע מזה. בולטת במיוחד בהקשר זה שורת מחקריו, שסייעו לפתרונה החיובי של השאלה, שעמדה תקופה ארוכה ללא מענה – אם מסוגל נגיף של צמח להתרבות בגופו של החרק המעביר (וקטור). מכאן פנה לחקר הנגיפים הפוגעים בחרקים עצמם כדי לפתח דרכים להפעלתם של נגיפים כאלה כאמצעי להדברה ביולוגית של מזיקי החקלאות.
עבודותיו החלוציות בחקר הקבוצה החדשה של מחוללי-מחלות אולטרה-מיקרוסקופיים מיקופלאסמות וסיפירופלאסמות, שבעבר נחשבו בטעות כנגיפים, הדגימו בעליל את חשיבותם של אלה כמחוללי-מחלות בהדרים וגידולי חקלאות אחרים. משמעותן של תגליותיו אלה חורגת, למעשה, מעבר לתחומי החקלאות ומגעת לשטחי רפואת האדם ובעלי החיים.
נוסף על עיסוקיו במחקרים בין-תחומיים, החובקים שלושה תחומים שונים של מחלות והדברתן, מצא קארל מארמורוש זמן לחבר או לערוך לא פחות מ-25 ספרי מדע יסודיים מרכזיים בנושאי הוירולוגיה ההשוואתית, שיטות מחקר בוירולוגיה, מחלות גידולי הקטניות הטרופיות, וכאמור חשיבותם של חרקים, נגיפים ומחוללי-מחלות אולטרה מיקרוסקופיים אחרים בחקלאות, באקולוגיה וברפואה.
השפעתו היא חובקת עולם על דרכי החשיבה בחקר הגנה על גידולי החקלאות בפני נגעיהם, והיא נובעת לא רק מחיבוריו המדעיים ומספריו של קארל מארמורוש, אלא גם ממנהיגותו הדגולה בארגון מספר רב של כנסים מדעיים המוקדשים לנגיפים, למיקופלאסמות ולתפקידם של חרקים כמפיצי מחלות אלה בצמחים וכן למחלות החרקים עצמם. לסיכום, מארמורוש פתח והרחיב אופקים חדשים בחקר מחוללי- מחלות בצמחים ובהדברתם.