רות ארנון
כלת פרס וולף ברפואה 1998
רות ארנון
שייכות בעת הענקת הפרס:
מכון ויצמן למדע, ישראל
נימוק למתן הפרס:
"על גילויים מכריעים בתחום האימונולוגיה".
שותפים לפרס:
רות ארנון
מיכאל סלע
רות ארנון (נולדה ב-1933, ישראל) למדה כימיה באוניברסיטה העברית בירושלים, וסיימה את לימודי התואר השני שלה ב-1955. בשנת 1960 הצטרפה למכון ויצמן למדע, שם החלה את הדוקטורט שלה בהדרכתו של מיכאל סלע.
הפרופסורים מיכאל סלע ורות ארנון הנחילו רעיונות חדשניים ופרצו דרכים חדשות בחקר האימונולוגיה הכימית. הם היו הראשונים שהנהיגו את השימוש בפוליפפטידים סינתטיים בחקר תורת החיסון, ובכך תרמו לפיתוח ולהבנה של המושג הכללי אימונוגן ואימונוגניות. סלע וארנון הגו ויישמו את הרעיון שפוליפפטידים סינתטיים יכולים לשמש מעוררים של מערכות החיסון, ובכך פרצו את הדרך לפיתוח תכשירים רפואיים המבוססים על שימוש בפוליפפטידים סינתטיים ולשימוש בתכשירים אלו למלחמה במחלות אוטואימוניות חשוכות מרפא.
מיכאל סלע ורות ארנון הגו את רעיון "האימונוגן והאימונוגניות" והיו הראשונים שהשתמשו בפוליפפטידים ליניאריים ומסועפים כאנטיגנים, ובכך תרמו רבות ללמוד ולהבנה טובה יותר של התהליכים האימונולוגיים. הם השכילו להשתמש בהבדל שבין אפיטופ של רצף ואפיטופ של מבנה ולסנטז פפטידים בעלי מבנה הקשורים בשרשרות הפנימיות שלהם בעזרת קשרי SH. התגלה שאפיטופים סינתטיים אלו גרמו לתגובה חיסונית הדומה לתגובה שיוצר בגוף החומר הטבעי שממנו נגזרו. בהסתמך על ממצאים חדשניים אלו פיתחו סלע וארנון את הרעיון לייצר תכשירי חיסון סינתטיים נגד מחלות מידבקות, תוך שימוש באפיטופים ספציפיים הקשורים באופן קוואלנטי לנשאים מולקולרים. כבר לפני 30 שנה החלו סלע וארנון לחקור את האפשרות להילחם במחלה האוטואימונית (experimental allergic encephalomyelitis -EAE) על ידי שימוש באנלוגים סינתטיים של מולקולות המיילין אשר גורמת להתפתחות המחלה.
מתוך שורה של אנלוגים סינתטיים, שהם יצרו ובדקו, נבחר בסופו של דבר קופולימר סינתטי בעל ארבע חומצות אמינו, שכונה Cop 1. אנלוג סינתטי זה יצר תגובה אימונולוגית, ברמת הנוגדנים וברמת תאי- T, עם החלבון הנקרא (MBP) myelin basic protein. Cop 1 התגלה כחומר הגורם לעיכוב הופעת מחלת ה- EAE בחיות מעבדה, ולירידה במספר ההתקפים בחולים הסובלים מ- Exacerbating-remitting type of multiple sclerosis. תגלית זו סללה את הדרך לתכנון תרופות חדשניות לטיפול במחלות אוטואימוניות אחרות.