שאנג-פא יאנג
חתן פרס וולף בחקלאות 1991
שאנג-פא יאנג
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת קליפורניה, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על תרומותיו הייחודיות להבנה של מנגנון הביוסינתזה וכן של דרך הפעולה והיישום של ההורמון הצמחי – אתילן".
שותפים לפרס:
ללא שותפים
שאנג-פא יאנג (נולד ב-1932, טאיוואן) קיבל את התואר הראשון והשני שלו בכימיה חקלאית מאוניברסיטת טאיוואן הלאומית. לאחר מכן הוא למד את הדוקטורט שלו בביוכימיה של צמחים באוניברסיטת יוטה בארצות הברית. לאחר השלמת הדוקטורט שלו, הוא עסק במחקר פוסט-דוקטורט באוניברסיטת קליפורניה, דייויס, בית הספר לרפואה בניו יורק, ובאוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו. בשנת 1966, שאנג-פא יאנג הפך לחבר סגל באוניברסיטת קליפורניה, דייויס.
עבודתו של פרופסור שאנג-פא יאנג פתחה את נתיב המחקר בביוסינתזה של ההורמון הצמחי אתילן והוכיחה מעל לכל ספק את התפקיד המרכזי של מתיונין כמבשר של האתילן. האתילן הוא אחד מחמשת ההורמונים החשובים המשפיעים על גידולם והבשלתם של צמחים. יאנג היה הראשון שהוכיח כי S-Adenosylmethionine הינה תרכובת ביניים בהפיכת המתיונין לאתילן. בשנת 1979 גילה פרופסור יאנג תרכובת אחרת, ACC – Aminocylopropane-1-Carboxylic Acid, ואת האנזים המסנתז אותה. גילוי האנזים היווה פריצת דרך בהבנת ויסות הביוסינתזה של האתילן. ה- Malonyl-Acc בישר את הבנת מנגנון הייצור והביטול של הורמון זה ברקמות הצמח.
עבודתו הולידה מחקרים נוספים לקראת הבנת פעולת האתילן וכן הדגישה את התפקיד החשוב של האתילן בגידול, בהתפתחות ובזקנה של הצמח. גילויים אלה הביאו ליישום האתילן בחקלאות, בעיקר לאופטימיזציה של תנאי הבשלת פרות ולמניעת נשירת עלים ופרחים. מחקרים אלה תרמו רבות להארכת חיי המדף של פרות, ירקות ופרחים לאחר האסיף.
גילוי השפעתו המכרעת של האתילן יאפשר עתה למדענים, באמצעות שינויים גנטיים של סינתזת ACC, לווסת את ייצור האתילן לשם הארכת חיי הצמחים ולשינוי התפתחות הפרח והפרי, ובכך להשיג יתרונות כלכליים בייצור מזון.