![](https://wolffund.org.il/wp-content/uploads/2019/12/Theodor-Diener-1987.jpg)
תיאודור א. דינר
חתן פרס וולף בחקלאות 1987
![](https://wolffund.org.il/wp-content/uploads/2019/12/Theodor-Diener-1987.jpg)
תיאודור א. דינר
שייכות בעת הענקת הפרס:
המכון להגנת הצומח, המרכז למחקר חקלאי, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על תגלית הוירואידים ומחקרו המקורי והבסיסי במחוללי מחלות זעירים תת-ויראליים אלה, וכן על עבודתו היישומית בתחום אבחון הוירואידים בגידולי החקלאות".
שותפים לפרס:
ללא שותפים
ד"ר תיאודור דינר במחקריו העיוניים והיישומיים הוכיחו בעליל את דבר קיומם של הוירואידים, קבוצה חדשה של מחוללי מחלות הקטנים במידות גופם מנגיפים (וירוסים). ד"ר דינר גילה שמחולל מחלת הפקעת הפלכית בתפוחי האדמה אינו נגיף כפי שסברו תחילה, אלא מולקולה של חומצת גרעין מסוג רנ"א קטנה מאוד מגודלו של נגיף, שד"ר דינר קורא לה בשם וירואיד. עד מהרה גילו דינר ועמיתיו שורה של וירואידים נוספים הפוגעים בצמחי תרבות כגון חרצית, אגוז הקוקוס ועגבנייה, ומחוללים בהם מחלות. כיום נחשבים כבר הוירואידום כקבוצה חשובה בפני עצמה של גורמי מחלות הפוגעות בתפוחי-האדמה, עגבניות, הדרים, אבוקדו ועוד.
מחקריו החלוציים של ד"ר דינר בבידודם ובטיהורם של הוירואודים הוכיחו באורח חד-משמעי שיש להם מבנה מולקולרי מיוחד במינו השונה משאר הקבוצות של מחוללי המחלות הידועים. ד"ר דינר הוכיח, שהוירואידים מסוגלים לשכפל את עצמם ללא עזרת נגיף מסייע, וכן שחומצת הגרעין מסוג דנ"א המשלימה של הוירואיד והמיוצרת ע"י החדרה לגופם של חיידקים – היא כשלעצמה אינפקטיבית וכן שחומצת הגרעין מסוג רנ"א המשועתקת בתאי צמח תפוח-האדמה זהה לחלוטין לוירואיד עצמו. כמו-כן השכיל ד"ר דינר לפתח מבחני אבחון חדשניים באמצעות שיבוטן של חומצות גרעין דנ"א משלימות ספציפיות לוירואידים הנבדקים. לתוצאות מחקריו של ד"ר דינר נודעת משמעות יישומית ישירה הן בתחום ההדברה של מחלות וירואידים הפוגעות בגידולי חקלאות רבים, והן בתחום הבנת התכונות הביולוגיות והמולקולריות המיוחדות במינן המאפיינות סוג זה של מחוללי-המחלות הזעירים ביותר.
![](https://wolffund.org.il/wp-content/uploads/2019/12/Theodor-Diener-1987.jpg)