אלכסנדר פיינס
חתן פרס וולף בכימיה 1991
אלכסנדר פיינס
שייכות בעת הענקת הפרס:
אוניברסיטת קליפורניה, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על תרומותיהם המהפכניות לספקטרוסקופית התהודה המגנטית הגרעינית (תמ"ג), ובמיוחד המצאת התמ"ג בטרנספורם-פורייה (Fourier) והתמ"ג הדו-ממדי, על ידי ארנסט, והתמ"ג הרב-קוונטי והתמ"ג של ספינים גבוהים, על ידי פיינס".
שותפים לפרס:
אלכסנדר פיינס
ריצ'ארד ר. ארנסט
אלכסנדר פיhנס (נולד ב-1945, ישראל) גדל ברודזיה (כיום זימבבואה) ולמד מתמטיקה וכימיה בתואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים. בהגיעו לארצות הברית בשנת 1968, קיבל פינס את הדוקטורט שלו בפיזיקה כימית ב-M.I.T. ב-1972 והצטרף לפקולטה בברקלי מאוחר יותר באותה שנה.
תחום התהודה המגנטית הגרעינית (תמ"ג), אשר חולל מהפכה בפרקטיקה הכימית בשנות החמישים והשישים למאה, עבר לאחרונה תמורות מרחיקות-לכת, שהרחיבו לאין שיעור את יישומיו במערכות שבעבר נעדרה הגישה אליהן, והיו להן השלכות רבות בתעשיות הפרמצאוטיות והכימיות, בהבחנה הרפואית ובמדעי החומרים. ריצ´ארד ארנסט ואלכסנדר פיינס הרי הם מורי דרך בהגות וביישום של הישגים מרשימים אלה. בעקביות וביצירתיות הורו הם את הדרך לאחרים בעקבותיהם.
עוד בהיותו תלמיד מחקר סייע פרופסור אלכסנדר פיינס בשנת 1972 (בשיתוף עם ג'ון וואו), לחולל את אחת המהפכות החשובות ביותר בתמ"ג החדיש. שיטת קיטוב- הביניים והסחרור בזווית-הקסם שהומצאה על ידם פתחה את התמ"ג של המצב המוצק לשימושים בעלי השלכות על מדעי החומרים. עבודותיו המאוחרות יותר בברקלי הוסיפו להשפיע עמוקות על ספקטרוסקופית התמ"ג החדישה. בין חידושיו הבולטים ביותר: השיטה של עירורים רב-קוונטיים סלקטיביים, שהולידה תמונה בהירה להפליא של דינמיקת הספינים הגרעיניים, ופתחה אפשרויות מלהיבות בחקר המבנה של מולקולות ושל צברים מולקולריים במוצקים. מאוחר יותר הוביל פיינס להתפתחות בסיסית נוספת בתמ"ג. על ידי הכנסת השיטות של סחרור בזווית-דינמית ושל סיבובים-כפולים, הוא הצליח להרחיב את השימוש בתמ"ג של המצב המוצק בכושר הפרדה גבוה לגרעינים בעלי ספינים גדולים מחצי שבהם כושר ההפרדה נפגם קשות בשל אפקטים קוודרופוליים. פתרונו המזהיר איפשר לראשונה גישה אל גרעינים בעלי חסינות קריטית לחקר חומרים רבי-עניין בטכנולוגיה ובקטליזה הכימית.