
בנג'מין קרוואט
חתן פרס וולף בכימיה 2022

בנג'מין קרוואט
שייכות בעת מתן הפרס:
מכון המחקר סקריפס, ארה"ב
נימוק למתן הפרס:
"על פיתוח שיטות לאיפיון חלבונים על בסיס פעילותם, פרוטאומיקה כימית לאפיון תפקודי האנזימים במערכות ביולוגיות, והבנת תהליכים אנזימטיים בביולוגיה אנושית ובמצבי מחלה, כולל אנזימים שתוצרי פעילותם מווסתים את התקשורת הבין-תאית".
שותפים לפרס:
בנג'מין קרוואט
קרוליין ברטוצי
בוני באסלר
"על תרומתם המכוננת להבנת הכימיה של התקשורת הבין-תאית ועל המצאת שיטות כימיות לחקר תפקידם של פחמימות, שומנים וחלבונים בתהליכים הביולוגיים הללו".
קרוואט, מחזיק הקתדרה ע״ש גילולה לביולוגיה כימית ופרופסור במחלקה לכימיה במכון המחקר סקריפס (Scripps Research Institute). מחקריו הובילו להבנת תפקידי החלבונים בתהליכים הפיזיולוגיים והפתולוגיים של האדם. הוא השתמש בתובנות הללו כדי לפתח גישות טיפוליות ותרופות חדשות.
קרוואט קיבל את ההשראה לעסוק במדע מהוריו וכן ממוריו למתמטיקה בתיכון. הוא בוגר תואר ראשון בביולוגיה ובהיסטוריה באוניברסיטת סטנפורד. את עבודת הדוקטורט שלו סיים ב- 1996 במכון המחקר סקריפס וקיבל מינוי אקדמי באותו מוסד ב- 1997.
תוך שימוש בשיטות כימיות וביולוגיות, קרוואט וקבוצת המחקר שלו פיתחו ויישמו טכנולוגיות לגילוי מסלולים ביוכימיים בביולוגיה ובמחלות של יונקים. הוא חלוץ הגישה לזיהוי קבוצות חלבונים על סמך פעילותם. הגישה הרב-תחומית שלו הובילה לייצור כלים ומודלים הנדרשים לשיוך פונקציות מולקולריות, תאיות ופיזיולוגיות לאנזימים, וכפועל יוצא, להערכת התאמתם כמטרות טיפוליות. מחקריו הינם שילוב ייחודי של פיתוח ויישום מהיר של טכנולוגיות חדשניות לקידום מדע בסיסי ותרגומי.
עבודתו של קרוואט על המערכת האנדוקנבינואידית הובילה לפיתוח מהפכני של תחום הפרוטאומיקה, וליישומם של כלים כימיים לחקר פונקציות של חלבונים בסביבה הביולוגית המקומית שלהם. הטכנולוגיה הפרוטאומית של איפיון חלבונים על בסיס פעילותם Activity-Based Protein Profiling (ABPP), משתמשת בגלאים כימיים כדי למדוד באופן ישיר את התפקוד האנזימתי. לדוגמה, ניתן להשתמש בסימון פלורסנטי לתיוג אנזימים בעלי תכונות כימיות מסוימות, דבר המאפשר למדענים לסקור את כל האנזימים הפעילים בתא בבת אחת, ולקבוע את יעדן של תרופות באופן ישיר במערכות חיות.
קרוואט השתמש בשיטה זו ובטכנולוגיות פרוטאומיות כימיות נוספות בכדי לבצע אנליזות רחבות של פעילות חלבונים ולהבנת תפקודיהם של מספר אנזימים, כולל אלו הקשורים במחלת הסרטן, בהפרעות נוירולוגיות, ובמערכת האנדוקנבינואידית, המעורבת בויסות תיאבון, במנגנוני כאב ומצב רוח, בזיכרון ובתהליכים פיזיולוגיים אחרים.
