ואלנטין ל. טלגדי
חתן פרס וולף בפיזיקה 1991
ואלנטין ל. טלגדי
שייכות בעת הענקת הפרס:
המכון השוויצי הפדרלי לטכנולוגיה, שוויץ
נימוק למתן הפרס:
"על תרומותיהם החיוניות, כל אחד בנפרד, לפיסיקה הגרעינית ולפיסיקת החלקיקים".
שותפים לפרס:
ואלנטין ל. טלגדי
מוריס גולדהאבר
מחקריהם של פרופסור גולדהאבר ושל פרופסור טלגדי בפיסיקה הגרעינית ובכוחות החלשים מאופיינים על ידי איכותם החודרנית והאלגנטית שבניסוחם המושגי ובאופן ביצועם.
הכוחות החלשים, הנמנים על ארבעת הכוחות היסודיים בטבע הפועלים על החלקיקים היסודיים בנוסף לכוח הכבידה, הכוחות האלקטרומגנטיים, וכוחות הגרעין החזקים, שונים בכך שאין הם מקיימים את הסימטריה של העדר העדפה בין ימין לשמאל, האופיינית לכוחות האחרים. לסימטריות למיניהן נודעת חשיבות רבה לפיסיקה. כך, למשל, מן הטענה כי אין רגע מועדף בזמן, ניתן לגזור את חוק שימור האנרגיה. עד לשנת 1957 היה מקובל לחשוב כי בטבע אין כלל העדפה בין ימין לשמאל. חוק השימור הנובע מכך קרוי שימור הזוגיות. אולם באותה שנה התריעו ט.ד לי וצ.נ יאנג על כך, שעיקרון זה לא נבחן לגבי הכוחות החלשים, האחראים להתפרקות-ביתא הרדיואקטיבית של גרעיני-האטום וכן להתפרקותם של חלקיקים יסודיים אחרים (כדוגמת הנויטרון). ואמנם, בניסויים שנערכו בעקבות זאת, הוכח כי הזוגיות אינה נשמרת בכוחות החלשים, וכי הטבע מעדיף מגמה אחת על רעותה. מנין כלל הניסויים שהובילו למסקנה זאת, מילאו אלה של גולדהאבר ועמיתיו ואלה של טלגדי תפקיד מכריע בחשיבותו. הניסויים של גולדהאבר ושל טלגדי נערכו בחלקיקים ובתהליכים שונים, ובכך הוכחה האוניברסליות של הכוחות החלשים.
גולדהאבר וטלגדי תרמו רבות להכרת התכונות של גרעינים רבים, האנרגיות שלהם, התפרקויותיהם הרדיואקטביות והאלקטרומגנטיות, ואופני עירורם. ניסיונם הרב וההבנה הרחבה של תכונות הגרעינים שימשו רקע נאות לניסוייהם אודות הכוחות החלשים. לידע הרחב שצברו תפקיד חיוני בפיתוח שימושים ברפואה (באבחנה ובריפוי), בביולוגיה ובמדעי הטבע, הארכיאולוגיה והגיאולוגיה, וכן בתעשייה, ובחיפוש מחצבים וסוגי דלק. שימושים אלה, בעלי החשיבות החברתית הרבה, מקובלים היום כמובנים מאליהם. אולם ראוי להדגיש את התוצאות השימושיות האלה שנובעות מניסויים מתוחכמים מרוחקים מחיי היום-יום, בד בנד עם תרומתם המשמעותית של ניסויים אלה לתבניות היפות של תמונת העולם הפיסיקלית.